Blog
Δερματοφυτίαση
Η Δερματοφυτίαση είναι ασθένεια του δέρματος, η οποία οφείλεται σε μύκητες (δερματόφυτα). Οι μύκητες αυτοί μολύνουν τους ιστούς που περιέχουν κερατίνη (εξωτερική στιβάδα δέρματος, τρίχωμα, νύχια). Η δερματοφυτίαση συναντάται συχνότερα στη γάτα απ’ ότι στον σκύλο και είναι ένα από τα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο.
Από πού μπορεί να μολυνθεί το κατοικίδιο μου;
Η μετάδοση μπορεί να γίνει είτε άμεσα, με την επαφή με μολυσμένο με δερματόφυτα ζώο, είτε έμμεσα, από αντικείμενα, όπως βούρτσες, χτένες, πετσέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένα ζώα. Επιπλέον, μετάδοση μπορεί να γίνει και από το περιβάλλον, συγκεκριμένα από το έδαφος, το οποίο μπορεί να είναι μολυσμένο με τον γεώφιλο τύπο δερματοφύτων.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θέτουν τον οργανισμό το ζώου περισσότερο ευάλωτο στην μόλυνση από δερματόφυτα, οι ονομαζόμενοι προδιαθεσικοί παράγοντες Οι βασικότεροι είναι η κακή διατροφή του ζώου, η κακή περιποίηση του ζώου και το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου. Ανοσοκατασταλμένο μπορεί να είναι ένα ζώο λόγω κάποιας πρωτογενής πάθησης από την οποία πάσχει, όπως είναι τα νεοπλάσματα, οι ενδοκρινικές παθήσεις, το FeLV/FIV στη γάτα κ.λπ.
Πώς θα καταλάβω ότι το ζώο μου έχει Δερματοφυτίαση;
Τα δερματόφυτα αποδυναμώνουν το τρίχωμα με συνέπεια οι προσβεβλημένες περιοχές να μένουν χωρίς τρίχες. Η απώλεια του τριχώματος αυτή έχει χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα. Οι αλλοιώσεις μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές, και συνήθως τις βλέπετε στο κεφάλι, στα άκρα και στην ουρά.
Αν υπάρχουν μολυσμένα νύχια, αυτά φαίνονται παραμορφωμένα και μπορεί στη βάση τους να έχουν ένα υγρό ή κολλώδους υφής υλικό.
Σε μολυσμένες γάτες μπορεί να παρατηρηθεί, επίσης, κεχροειδής δερματίτιδα (δηλ. κάτω από το τρίχωμα ψηλαφούνται μικρές ξερές κρούστες).
Προσοχή! Μερικές μολυσμένες γάτες είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή ενώ είναι μολυσμένες από δερματόφυτα, δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου, παρ’ όλα αυτά “κουβαλάνε” και μεταδίδουν τους μύκητες.
Διάγνωση
Για την οριστική διάγνωση, ο κτηνίατρος εξετάζει το ιστορικό του ζώου και την κλινική του κατάσταση. Για την οριστική διάγνωση θα σας ενημερώσει πως πρόκειται να κάνει καλλιέργεια τριχών από τις προσβεβλημένες περιοχές. Καθώς τα δερματόφυτα εκτός οργανισμού τείνουν να αναπτύσσονται αργά, τα αποτελέσματα αυτής της καλλιέργειας μπορεί να χρειαστούν έως 2 εβδομάδες για να βγουν.
Επίσης, για τη διάγνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Λυχνία Wood’s, μια συσκευή με υπεριώδη λάμπα, με την οποία σκανάρονται οι περιοχές που εμφανίζονται οι αλλοιώσεις και στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος τις βλέπουμε να φθορίζουν πράσινες. Ωστόσο, επειδή δε φθορίζουν όλα τα δερματόφυτα, ή/και ο φθορισμός μπορεί να οφείλεται σε τοπικά σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ζώο, ή λόγω εξιδρώματος, η χρήση της συσκευής αυτής γίνεται επικουρικά της καλλιέργειας τριχών.
Αντιμετώπιση
Η Δερματοφυτίαση αποτελεί αυτοπεριοριζόμενο νόσημα, σε 2-3 μήνες ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί και το περιορίζει. Εφόσον γίνει διάγνωση, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην θεραπεία της για να αποφύγουμε την εξάπλωσή του μύκητα σ’ άλλα ζώα και στο περιβάλλον, όπως επίσης και για τη γρηγορότερη ανακούφιση του ζώου από την παρουσία των συμπτωμάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων συστηματικά και τοπικά, ανάλογα με το περιστατικό.
Σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης για την εξάλειψη και την αποτροπή της μετάδοσής του, είναι και ο καλός καθαρισμός του χώρου διαβίωσης του προσβεβλημένου ζώου (καθαρισμός στρωμάτων, χαλιών, φίλτρων κλιματιστικού και κουζίνας), ο καλός καθαρισμός των αντικειμένων του προσβεβλημένου ζώου (βούρτσες, χτένες, περιλαίμιο, κρεβάτι, παιχνίδια κ.λπ.) και η εφαρμογή της θεραπείας και στα υπόλοιπα ζώα που διαβιούν στο ίδιο σπίτι.
Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, συνηθέστερα 2-5 μήνες. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτείται το ζώο να ελέγχεται τακτικά ως προς την κλινική ίαση, αλλά και εργαστηριακά (καλλιέργειες τριχώματος), ώστε να επιβεβαιωθεί η καταπολέμηση των δερματοφύτων.